onsdag 10. september 2008

Banan

Banan



kilder: frukt.no



Bananen kommer egentlig fra det tropiske sydøst- Asia. Det var de portugiskiske sjøfarerenesom tok med seg bananen over til kanariøyene. Deretter tok spanjolene med bananen den videre over til Mellom-Amerika der de dyrket masse av den. Idag dyrkes bananen rundt det tropiske beltet ved ekvator, som i Amerika , Asia og i Afrika.

Man kan spise bananen naturell, eller rå, som er vanligst. Man kan også bruke banen til desserter, barnemat, kakefyll, til pynt på matpakka, til fruktsalater og masse annet.

Næringsinnhold i 100g banan
Vann: 76 g
Kj: 352
Kcal: 83
Protein: 1,1 g
Karbo-hydrat: 18,1 g
Fett: 0,3 g
Næringsstoffer: A-, B- og E-vitaminer, fosfor, kalium, jern og sink.

Bananen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet.
Bananen holder seg best i 12 - 14°C. må ikke legges på kjøl for da blir den grå og mister smak, selv om det er dette de fleste btikker gjør.

Ingen kommentarer: